- Kosttilskud, Proteinpulver

Proteinpulver

Denne guide er lavet med det formål, at gøre dig klogere på proteinpulver – samt guide dig til at finde frem til billig proteinpulver på nettet, da det godt kan være lidt af en jungle. Der er rigtig mange forskellige webshops der sælger kosttilskud på nettet, men hvilket en skal man vælger, og er produkterne hos dem gode nok? Det er spørgsmål som vi vil komme ind på i denne guide.

Hvorfor er protein vigtigt, og hvor meget har man brug for?

Det kommer sikkert ikke som en overraskelse, hvis vi siger at kosten er en utrolig vigtig del i din træning. Man kan træne nok så meget, men hvis man ikke spiser den rigtige mad så kan ens trænings være fuldstændig ligeglad.

Proteiner består af aminosyrer, som kan sammenlignes lidt med byggesten for dine muskler. Det er altså vigtigt, at kroppen får proteiner nok når man træner for at opbygge større muskler.

Faktisk er store dele af vores væv i kroppen opbygge af diverse former for aminosyrer, og derved proteiner. Det er altså en stor del af kroppen, og derfor er det også vigtigt at man får nok af det.

Der findes både essentielle og ikke-essentielle aminosyrer. De essentielle kan kroppen ikke selv producere, og det kan derfor være nødvendigt, at få tilført dem til kroppen via kosten. Normalt gøres dette via ens mad.

Der er proteiner i ting såsom mælkeprodukter, kød, nødder og fisk. Det kan dog være svært at spise store nok mængder af det hele til, at få nok proteiner i kroppen til når man træner.

Hvis man ikke har proteiner nok i kroppen, så bliver der ikke sat gang i muskelproteinsyntesen, som er den process i kroppen der sørger for du opbygger nye muskler. Det er altså derfor det vigtigste kosttilskud, hvis du ikke får nok af det naturligt, som du kan indtage når du træner.

Det er dog ikke kun når man skal opbygge muskler at proteinpulver kan være en effektiv hjælp. Også under et vægttab kan billig proteinpulver hjælpe dig med, at bibeholde muskelmasse ved at få nok protein selvom, at du er i kalorieunderskud. Det sikre dig det mest optimale vægttab, som du vil holde i længst tid.

Hvad er proteinpulver, og hvordan bliver det lavet?

Der er mange mennesker der egentligt ikke ved, hvad proteinpulver er og hvordan bliver det lavet. Det vil vi prøve at gøre jer lidt klogere på i denne guide, hvis du har yderligere spørgsmål til billig proteinpulver eller andet vedr. Kost, motion, og træning så skal du være velkommen til at skrive en kommentar her på indlægget.

Der er en lang række forskellige proteinpulver, som er produceret på forskellige ting. Det mest populære er valleprotein (Whey), som kommer fra køer. Valleprotein, som også er kendt som Whey Proteinpulver kommer primært som et restprodukt af osteproduktion, hvor proteinerne ikke kan bruges.

Herefter går det igennem en lang række forskellige processor, hvor det starter som en våd masse for så at ende som pulver til sidst. Dette gøres via forskellige mikro- og ultrafiltreringer der gør den våde masse til pulver. Når man har det i pulver form tilsættes den smag, som man nu ønsker pulveret med.

Udover valleprotein, som er det mest populære billige proteinpulver, så findes der også en lang række andre proteinpulver former. De mest populære er soja, ris, æg, ærte, hamp og Quinoa. Sidste nævnte er en forholdsvis ny form for proteinpulver og er ikke særlig udbredt eller kendt blandt folk.

Selvom man kan have tilbøjelighed til at tro at proteinpulver bare er proteinpulver, så forholder det sig desværre ikke sådan. Aminosyresammensætninge kan variere fra protein til protein, hvilket gør at hvordan man udnytter proteinet, og hvor meget der bliver optaget i kroppen er forskelligt fra sammensætning til sammensætning.

For at have et komplet-protein skal man have en aminosyresammensætning på 9 essentielle aminosyrer, som er dem du ikke selv kan danne i kroppen. Her er valle protein bedst, da det giver den bedste smag og konsistens.

Er proteinpulver farligt?

NEJ! Der går rigtig mange myter og rygter om, at det er farligt at indtage proteinpulver. Men det kan vi hurtigt afvise, at det er det ikke. Proteinpulver bliver produceret af naturlige ting, og for at de må sælges i Danmark så skal de leve op til nogle strenge krav fra fødevarestyrelsen af. Hvis de ikke har godkendt produktet, så må det ikke sælges i Danmark. Det er jo heller ikke farligt at spise kød, bønner eller skyr som alle sammen indeholder store mængder protein.

Ifølge en lang række undersøgelser er det ikke skadeligt, at indtage proteinpulver. Ellers vil det heller ikke være tilladt at sælge i Danmark.

Hvilke fordele er der ved, at bruge proteinpulver?

Det er ikke umuligt at få dækket sit almindelig behov for protein gennem sin kost, men det kan være svært hvis man træner. Når man træner har man typisk et ekstra behov for protein, hvilket kan være svært at opnå gennem kosten.

Her er det utroligt let at man kan lave en proteinshake, som indeholder en stor mængde proteiner.

Det er generelt lettere at have proteinpulver med sig rundt, end at have en madpakke med en masse proteinrige ting med. Proteinpulver skal blot blandes op i væske, rystes også er det klar til at blive drukket.

Hvis man regner prisen ud på protein pr. Gram, så er det også langt billigere at benytte sig af billig proteinpulver end det er, at købe enorme mængder kød og mælk for, at få de samme proteiner.

Proteinpulver skal selvfølgelig ikke være din eneste kilde til proteiner, men blot et supplement.

Hvor meget protein har jeg behov for?

Det er meget forskelligt fra person til person, hvor meget protein og hvor mange kalorier, at man har behov for som person. Vi vil opstille nogle eksempler her, som du kan bruge til at regne med.

Almindelig stillesiddende dansker

Har du et stillesiddende job, og generelt ikke bevæger dig særlig meget? Så skal du indtage 0,8 gram protein pr. Kg. Kropsvægt om dagen.

Så snart du begynder og blive en lille smule aktiv så stiger dit proteinforbrug proportionalt, hvilket gør man hurtigt skal have en del mere protein. Hvis man styrketræner et par gange om ugen skal man have mellem 1,5-1,8 gram protein pr. Kg kropsvægt.

Er billig proteinpulver lige så godt, som dyrt proteinpulver?

Normalt siger man at pris og kvalitet går hånd i hånd, hvilket også delvis er rigtigt. Men det dyreste proteinpulver behøves nødvendigvis ikke at være det bedste.

Det du skal kigge på er, hvor mange gram ren proteinpulver der er pr. 100 gram, så kan du få en ide om, hvor koncentreret proteinpulveret er. Man kan sagnets finde billig proteinpulver, som har et højt indhold af proteiner. Det kan være man skal tage en lille smule mere af det for, at nå sine makro tal, men for de fleste mennesker er det underordnet, om de vælger dyrt eller billig proteinpulver.