- Træning

Kost, Træning & Sundhed for den gravide

En graviditet er en helt særlig rejse, som du har med dit ufødte barn. Der melder sig tusinde spørgsmål undervejs, at efter hvor langt du er henne og hvilke forandringer du derfor oplever. Hvad må jeg spise? Hvordan forbliver min krop sundest muligt? Og mange flere. Her har vi let fokus på kost, træning og din generelle sundhed under graviditet.

 

Kost
alt det du spiser og drikker, når du er gravid, deler du med dit ufødte barn. Moderens kost skal derfor både dække moderens og fosterets behov. Når du er gravid, er det vigtigt at spise sundt og varieret. Fosteret har behov for mange gode næringsstoffer til at vokse og udvikle sig. Som gravid har man derfor et øget behov for visse vitaminer og mineraler, det kan derfor være fint at supplere med visse kosttilskud.

Selvom man som gravid til tider kan ændre sine smagsløg og sin kost, er det vigtigt man holder den varieret og sund. Der er opstillet nogle officielle kostråd fra fødevarestyrelsen, som man bør følge. Det er vigtigt at spise varieret og ikke for meget. Kostrådene ligger langt hen ad vejen op ad dem der også er til andre raske mennesker.

 

Træning

Det er vigtigt at være så vidt muligt fysisk aktiv, når man er gravid. Ingen vil møde op til et maraton uden at træne først. På samme måde skal man også træne sig i fysisk god form til en fødsel. Både at bære et voksende barn i maven og gennemgå en fødsel er krævende for kroppen. Det er derfor vigtigt at være i god fysisk form. så kan kroppen lettere modstå komplikationer og hurtigere komme tilbage i form.

Vær fysisk aktiv 30 minutter om dagen, eller hvad der svarer til 3,5 time i ugen. Dyrk den form for motion, du har det bedst med og som harmonerer med en voksende mave. Det kan til tider være super rart at tage i svømmehallen og flyde lidt rundt. Indtil maven for alvor er blevet stor, kan det være godt for ryggen at føle sig vægtløs og slappe af i alle musklerne. Det kan til tider blive nødvendigt med noget hjælpende svømmeudstyr, for den bedste oplevelse i vandet. Hvis man altid har være glad for vandet, er det ingen forhindring i at fortsætte og hvis man bliver grebet af det, kan man altid besøge www.rygcrawl.dk og få inspiration til videre udvikling, måske til efter fødslen.

Kvinder der motionerer før og op til fødsel, har ofte både en lettere og kortere fødsel.

 

Sundhed

Kroppen ændrer sig en del under en graviditet og derfor kan ens immunforsvar vare lavere end det normalt er. Men bliver nemmere udsat for sygdomme, som forkølelse, hoste, småfeber med mere. Generelt også inden man opdager man er blevet gravid, er der nogle markante ændringer i ens velbehag. Man har nemmere til kvalme, træthed og varmefølelse, det er god gode indikationer på, at koppen indstiller sig på at skulle bære et barn.

Blodtrykket er generelt laveret, hvilket forsager de helt store ændringer i kroppen. Der kan føles store ændringer i lungefunktionen og kroppen kan have svært ved at regulere varmen, men alle disse ting finder man hurtigt ud af. Små ting som forkølelsessår kan have betydninger og det er altid godt at spørge sin læge ind til små infektioner, eller en troværdig side, som for eksempel www.pharmadoc.se. Her kan man også specifikt læse om behandling og påvirkning, hvis man er gravid.

Det er ikke et skræmmescenarie vi prøver at opstille, men rene facts og informationer, så man føler sig forberedt på, hvad der kommer til at ske. For det at have en baby i maven er noget af en proces og man kan ikke kende sin egen krop. Men vi har kun hørt, at det er det hele værd, når man ligger der med din nyfødte in hænderne.